Psí a kočičí senioři tvoří 44% jejich populace a zaslouží si tu nejlepší péči, jakou jim můžeme ve stáří nabídnout.

Stáří není nemoc.

Je to životní etapa, ve které by jak majitel, tak veterinární tým měli poskytovat zvířeti takovou podporu a lékařskou péči, aby kvalita jejich života byla zachována.

Budeme si definovat psího a kočičího seniora, řekneme si, jak se pozná zdravý a nemocný senior, krátce popíšeme kognitivní dysfunkce psů a koček (CCD/FCD), tedy neurodegenerativní onemocnění související s věkem. Povíme si o identifikaci, prevenci a minimalizaci bolesti, což je u seniorů zásadní.

V další části vystoupí lékaři Medipetu s oborovými příspěvky. MVDr. Maňásková promluví k onemocněním kardiovaskulárního aparátu, která patří ve veterinární medicíně k nejčastějším problémům psích i kočičích seniorů. Dozvíte se, jak se onemocnění srdce projevují a jak je diagnostikovat a léčit podle nejmodernějších poznatků. Probereme také důležitost spolupráce mezi veterinárním lékařem a majitelem v domácí péči o kardiaka.

V rámci oftalmologické prezentace se od dr. Šustkové dozvíte nejen o samotných změnách na oku daných stárnutím, ale zejména si objasníme, jak tyto změny mohou souviset s celkovým zdravotním stavem Vašeho mazlíčka. Probereme způsoby diagnostiky a možnosti řešení těchto onemocnění, mezi které patří například cukrovka, vysoký krevní tlak nebo onemocnění štítné žlázy.

Ve stomatologickém bloku se dr. Gajdošová zmíní o prevenci paradentózy, spočívající v pravidelných zubních prohlídkách a správné domácí péči. Pokud se parodontální onemocnění neléčí, může vést k chronické bolesti a utrpení. Jak řešit strach majitelů z anestezie bude další téma, jelikož je to nejčastěji uváděný důvod, proč se majitelé domácích zvířat vzdávají řádných stomatologických zákroků. Vysvětlíme anestetické a analgetické strategie a standardizované postupy pro co nejbezpečnější sedaci a lokální a celkovou anestezii. Sdělíme vám také rizika spojená s neanestetickou stomatologií.

Závěr bude patřit dr. Jahodovi, který vás seznámí s neduhy pohybového aparátu starších psů a koček a jak proti nim účinně bojovat.

Možnosti léčby pro zvládání bolesti a mobility jsou multimodální. Řešení těchto problémů v raném stádiu onemocnění zlepšuje výsledky. Léčba bolesti může zahrnovat použití farmaceutických přípravků, nutraceutik, bylin, řízení hmotnosti, akupunktury, fyzikálních metod a úprav prostředí.

Program webináře | Čtvrtek 26. 10. 2023 v 19:00 hod

Webinář vedl: