MVDr. Lubomír Sojka
Diagnostika dědičné hluchoty psů

Vyšetření přístrojem BAERCOM (Brainstem Auditory Evoked Response) používáme k testování sluchu zvířat.

Přístroj nám ukazuje odpověď nervové soustavy na zvukové podněty. Skládá se z hlavní jednotky BAERCOM, ze sluchátka, které vkládáme do testovaného ucha a které vydává tzv. “kliky”. Nedílnou součástí jsou elektrody, které umísťujeme na hlavu pacienta.

Jak probíhá vyšetření sluchu pomocí přístroje BAERCOM?

Vyšetření sluchu pomocí přístroje BAERCOM je neinvazivní metodou a její provedení je velmi rychlé.

V případě, že je pacient klidný, lze vyšetření provádět bez sedace. V případě potřeby zvíře sedujeme, případně uvedeme do krátké celkové anestezie.

Samotné vyšetření probíhá tak, že na daná místa na hlavě zvířete umístíme elektrody (srst se neholí) a poté testujeme postupně pravé i levé ucho vložením sluchátka, které vydává klikavý zvuk.

Odpověď mozku na “kliky” přístroj ukazuje jako křivku, kterou lékař vyhodnotí. Ta může být buďto fyziologická a zvíře tedy slyší, nebo nefyziologická. V případě, že je křivka nefyziologická, jsme podle ní schopni určit, ve které části sluchové dráhy je problém. Výsledek měření známe ihned po vyšetření.

V případě, že se jedná o diagnostiku hluchoty vždy vyšetření doplníme o řádné vyšetření zvukovodu a bubínku otoskopem. Disponujeme novým otoskopem značky Heine, který nám umožňuje zvukovod perfektně prohlédnout a zhodnotit jeho stav.

U kterých zvířat vyšetřujeme sluch?

U zvířat nejčastěji vyšetřujeme vrozenou hluchotu u predisponovaných plemen. K rozvoji sluchu u psů a koček dochází mezi třetím a čtvrtým týdnem života. Proto štěňata vyšetřujeme od sedmi týdnů věku a ta musí být před vyšetřením označena čipem. Štěňata predisponovaných plemen by měla být vyšetřena chovatelem před cestou k novému majiteli. Vrozená hluchota bývá dědičná a proto se takoví jedinci vyřazují z chovu.

Sluch vyšetřujeme také u dospělých zvířat. V tom případě se převážně jedná o hluchotu získanou. Může být dána věkem, nebo například získaná po použití potenciálně ototoxických léčiv.

BAERCOM vyšetřuje každé ucho zvlášť, jsme tedy schopni určit, zda je hluchota jednostranná nebo oboustranná.

Která plemena patří mezi predisponovaná?

Dalmatin, bulteriér, anglický setr, jack russel teriér, australský honácký pes, anglický kokršpaněl, kavalír king charles španěl, argentinská doga, samojed, bostonský teriér, anglický buldok, francouzský buldoček, havanský psík, vipet.Častěji bývají postižena štěňata s bílou barvou srsti.